DSC_7682A - CopyMesti ramai yang mengimpikan untuk memiliki anak kembar tetapi secara logiknya peluang untuk seseorang itu yang tidak langsung mempunyai genetic kembar untuk mendapat anak kembar adalah rendah. Tetapi dari kajian sains, setiap wanita mempunyai potensi untuk mendapat anak kembar.

1. Mengandung Pada Lewat Usia

Wanita yang berusia mungkin mengalami kesukaran untuk hamil tetapi jika mereka hamil, kemungkinan mereka akan memiliki anak kembar. Semakin tua usia seseorang wanita itu, semakin besar kemungkinan atau peluang mereka untuk memiliki anak kembar.

2. Mengamalkan Makanan Tambahan Iaitu Asid Folik

Wanita yang sedanghamil digalakkan untuk mengambil suplemen atau makanan tambahan berupa asid folik kerana ianya akan membantu menstabilkan hormon wanita dan mencegah kecacatan pada bayi. Laporan dari New Scientist juga menunjukkan suplemen asid folik akan meningkatkan kebarangkalian untuk kehamilan anak kembar kerana ia menggalakkan ovulasi serta implantasi lebih dari sebiji telur.

3. Makanan Yang Mempunyai Unsur Folat

Makanan yang berunsurkan folat boleh meningkatkan peluang untuk mendapat anak kembar dan antara makanan yang kaya dengan folat ialah makanan yang tinggi dengan vitamin b9 seperti bayam, kuning telur, brokoli, tomato, tembikai susu, biji bunga matahari dan hati.

4. Menyusu Badan

Wanita yang terus menyusui bayinya lebih berpotensi untuk hamil anak kembar apabila berlakunya pelepasan beberapa telur ketika ovulasi. Kajian mendapati bahawa ibu menyusu memiliki peluang 9 kali ganda lebih besar untuk memiliki anak kembar.

5. Penggunaan Pil Perancang

Dalam tempoh selama sebulan hingga dua bulan selepas anda berhenti memakan pil perancang, peluang untuk mendapatkan anak kembar adalah tinggi kerana tubuh badan akan membebaskan 2 ovum berbanding biasa. Jadi ini waktu terbaik untuk anda mendapatkan anak kembar.

6. Mengambil Produk Tenusu

Sebuah kajian dalam The Journal of Reproductive Medicine menunjukkan bahawa pengambilan produk tenusu mencerahkan lagi peluang anda untuk mendapatkan anak kembar. Ini kerana terdapat Insulin-like Growth Factor yang terdapat dalam lembu dan juga salah satu hormon yang terkandung di dalamnya.

7. Memakan Ubi

Produk yang menggunakan ubi-ubian dapat membantu meningkatkan kesuburan. Nutrisi dalam ubi-ubian dapat merangsang ovari untuk menghasilkan lebih dari 1 sel telur semasa proses ovulasi.DSC_8122DSC_8117

DSC_9386DSC_7695 - CopyDSC_7658 - CopyZZZZ

Sumber dari zuriat.my

Advertisements