_DSC7333a

“Fotografi bukanlah tentang sesuatu apa yang ada pada objeknya, tetapi lebih menggambarkan apa yang ada pada diri sang fotografer-nya”

Workshop Asas Fotografi #Perkongsian_Ilmu

FOTOGRAFI MINIATURE
Maksud perkataan miniature adalah / The meaning of miniature is sangat kecil, kenit, mini.

_DSC7825MELAKUKAN hobi fotografi merupakan salah satu minat yang paling menyeronokkan. Apatah lagi untuk objek-objek menarik seperti keindahan alam semulajadi dan sebagainya.

Ditambah foto yang hendak dirakam disatukan dengan komposisi-komposisi kreatif dan inspirasi yang ada, pastinya akan memberikan hasil yang menarik dan luar biasa.

Dengan menggunakan lensa makro pada kamera, anda dapat dengan mudah mengambil objek-objek yang indah seperti miniatur kenderaan, bangunan-bangunan dan mainan-mainan kecil.

_DSC7835aCara untuk membuat miniatur mainan yang kecil tersebut menjadi sarana untuk berimaginasi, setidaknya anda memerlukan tips & trik yang hebat untuk cara merakam foto mainan itu sendiri.

Sepeti mana yang anda ketahui, cabaran seni fotografi mainan pada umumnya adalah bagaimana hendak membuat mainan tersebut menjadi terlihat hidup.

Untuk itu, selain dengan menggunakan lensa makro, pengambilan angel yang tepat dan pencahayaan pada seni fotografi mainan perlu diperhatikan bagi membuat hasil foto anda menjadi indah dan lebih berdimensi.

Berikut ini beberapa hasil foto miniatur mainan yang dapat menjadi foto rujukan luar biasa.

 

Advertisements